zondag 14 september 2008

Medisch team van VN gedood bij zelfmoordaanval in Zuid-Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag op een konvooi van de Verenigde Naties in de plaats Spin Boldak in het oosten van de provincie Kandahar zijn zondag twee artsen en hun chauffeur om het leven gekomen.

Volgens plaatselijke functionarissen raakten een politieagent en 7 Afghaanse burgers gewond. Een ooggetuige maakte melding van 16 gewonden, waaronder veel burgers.

De drie gedode leden van het medisch team zijn Afghanen die op contractbasis voor de VN werkzaam waren.

Mamoon Tahiri
Onder de dodelijke slachtoffers is de arts Mamoon Tahiri. Hij zou het kantoor gaan leiden van de VN dat geopend moet worden in de zuidelijke provincie Uruzgan waar de Nederlandse soldaten het Provinciaal Reconstructie Team leiden.

Nederland ziet graag dat de Verenigde Naties actiever worden in Uruzgan. Maar afgelopen jaar is de veiligheidssituatie in Uruzgan ernstig verslechterd.

De volkenorganisatie veroordeelden de aanslag. Het konvooi maakte deel uit van een programma om polio uit te roeien.

In een gezamenlijke verklaring van de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd ook gemeld dat er verschillende omstanders gewond raakten.

De Afghaanse artsen werkten op contractbasis voor de WHO, de chauffeur was in dienst voor de UNAMA.

Kai Eide, de Speciale Gezant van de VN voor Afghanistan, en Peter Graaff, de vertegenwoordiger voor de WHO in het land, zeiden “dat de gedachten van de hele United Nations familie bij de gedode medewerkers en hun geliefden zijn”.

Uit cijfers en verklaringen van deskundigen blijkt keer op keer dat de veiligheidssituatie in Afghanistan steeds verder verslechtert.

Vorig jaar bleek uit een kaart van de VN dat het hele zuiden en oosten van het land zogenoemde “no-gone zones” zijn voor hulpverleners.

Desondanks zijn er toch teams die hun leven wagen om alles op alles te zetten om kinderen in te enten tegen ernstige virussen. Niet ongebruikelijk is het dan om daar met de Taliban afspraken over te maken om een aantal dagen actief te kunnen zijn in een gebied.