woensdag 15 oktober 2008

Dramatische toename van aanvallen op hulpverlening in Afghanistan

Het aantal aanvallen op hulpverleners die in Afghanistan actief zijn heeft dit jaar een recordhoogte bereikt. Er zijn al 135 incidenten geweest en 28 hulpverleners vermoord.

Dat maakte de Afghanistan NGO Security Office (ANSO) dinsdag bekend. Naast de 28 moorden vonden er 72 ontvoeringen plaats. In totaal komt de ANSO op 146 zogenoemde veiligheidsincidenten tot nu toe.

In 2007 werden er 135 van deze incidenten geteld. Onder de dodelijke slachtoffers dit jaar bevinden zich 5 buitenlandse hulpverleners. De meeste aanvallen werden naar verluidt uitgevoerd door Taliban, maar ook activiteiten van criminelen nemen toe.

Naast moorden en ontvoeringen bestaat het geweld uit berovingen, het verwoesten van totale compounds van NGO’s, diefstal.

Tot de oorzaken van de toename van gewelddadigheden worden onder meer gerekend het afnemende respect voor de hulporganisaties als neutrale partij en de toename van de betrokkenheid van criminele bendes bij de aanvallen.

De veiligheidssituatie voor de hulpverlening verslechtert dus ernstig op een moment dat er zich toch al een enorme humanitaire crisis in het land voltrekt.

Deze crisis wordt veroorzaakt door de oorlog, maar ook klimatologische omstandigheden zoals de afgelopen strenge winter en de droogte en de wereldwijde voedselcrisis spelen een belangrijke rol.

Zelfmoordaanslagen
Het aantal zelfmoordaanslagen in Afghanistan is wel afgenomen, aldus het rapport van de ANSO.

Tot eind september werden er ongeveer 84 van dergelijke aanslagen uitgevoerd. In dezelfde periode in 2007 waren dat er 119.

Ongeveer de helft van dit soort aanvallen was gericht tegen de buitenlandse troepen, maar ongeveer 75 procent van de slachtoffers waren burgers.

Zie ook
Dramatische toename van aanvallen op hulpverlening in Afghanistan