maandag 20 oktober 2008

VN veroordelen moord op hulpverleenster in Afghanistan

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de moord op Gayle Williams, een hulpverleenster in de Afghaanse hoofdstad Kabul, scherp veroordeeld. De vrouw werd maandagochtend door gewapende mannen doodgeschoten toen ze over straat liep.

De vrouw werkte voor de hulporganisatie SERVE Afghanistan. Ze hielp onder meer mensen met een handicap. Toen ze in het westelijke deel van Kabul werd aangevallen door mannen op een motorfiets wandelde ze alleen over straat. Ze werd beschoten en geraakt in haar been en in haar lichaam.

Er werd aanvankelijk gezegd dat ze een Zuid-Afrikaanse was. Later meldde de Britse regering dat ze de Britse nationaliteit had.

Gayle Williams was 34 jaar oud. Ze had de Zuid-Afrikaanse en de Britse nationaliteit. Ze werkte in Afghanistan als vrijwilligster aan projecten om mensen met een handicap te helpen.

Motief
Een woordvoerder van de Taliban, Zabiullah Mujahid, heeft gezegd dat ze de vrouw hebben vermoord omdat ze het christendom verspreidde. Hij zei tegen de Associated Press: “Onze leiders hebben opdracht gegeven om haar te doden.”

De vrouw werkte voor de hulporganisatie Serving Emergency Relief and Vocational Enterprises (SERVE). De groep werkt naar eigen zeggen al sinds 1980 in Afghanistan met vluchtelingen. Ze brengen de “liefde van God” tot uiting om de Afghaanse bevolking te dienen.

het geweld in Afghanistan tegen hulpverleners neemt schrikbarend toe. In augustus werden in de buurprovincie Logar van Kabul drie westerse hulpverleensters doodgeschoten die voor de Amerikaanse hulporganisatie International Rescue Comittee werkten.

Ban Ki-moon veroordeelde ook de moord op hulpverleners in Somalië. Hij sloeg opnieuw alarm over de toename van aanvallen op humanitaire organisaties in beide landen.

Afghanistan en Somalië behoren tot de gevaarlijkste landen op de wereld.

In Somalië zijn sinds vrijdag twee plaatselijke stafmedewerkers vermoord die voor de VN werkten.

De woordvoerder van Ban zei: “De secretaris-generaal veroordeelt dit opzettelijk geweld tegen mensen die zich inzetten om de noden van de Afghaanse en Somalische burgers te verlichten.”

Tussen juli 2007 en juni dit jaar vonden er wereldwijd 490 aanvallen plaats tegen VN-kantoren, konvooien en gebouwen. Hierbij vielen 26 dodelijke slachtoffers. In deze periode werden ook zeker 63 mensen die voor NGO’s werken in de wereld vermoord.

Zie ook
Ban deplores killing of aid workers in Somalia and Afghanistan